ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κώστας Βίρβος γεννήθηκε το 1926 και απεβίωσε το 2015

virvos-kostas
Ο Κώστας Βίρβος γεννήθηκε το 1926 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Ο πατέρας του, πλούσιος τυρέμπορας,τον έστειλε στην Κοργιαλένειο Σχολή. Είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου. Ασχολήθηκε ως στιχουργός με το λαϊκό τραγούδι από πολύ νωρίς και διακρίθηκε στο χώρο αυτόν από το 1950 μέχρι σήμερα. Έχει γράψει πάνω από 2000 τραγούδια εκ των οποίων πολλά σημαντικά και κλασικά πλέον τραγούδια.  

Συνεργάστηκε εκτενέστατα με τους περισσότερους από τους κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές του Ελληνικού τραγουδιού από το 1950 μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών ενδεικτικά αναφέρονται οι συνεργασίες του με τους: Μίκη ΘεοδωράκηΚοιμίσου αγγελούδι μου» κ.ά.), Βασίλη ΤσιτσάνηΤης Γερακίνας γιός»,  

«Γεννήθηκα για να πονώ»), Γρηγόρη Μπιθικώτση  («Ενα όμορφο αμάξι με δυο άλογα», 

«Ρίξε μια ζαριά καλή», «Ο κυρ-Θάνος», «Στου Μπελαμή το ουζερί» κ.ά.), Στέλιο ΚαζαντζίδηΜια παλιά ιστορία», «Στις φάμπρικες της Γερμανίας», 

«Νυχτερίδες και αράχνες», «Ένα πιάτο άδειο στο τραπέζι» , «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια» κ.ά), Γιώργο ΝταλάραΓιατί πονάς και βασανίζεσαι», «Εγώ ποτέ δεν αγαπώ» κ.ά.), Γιάννη ΜαρκόπουλοΘεσσαλικός κύκλος»), Μίμη ΠλέσσαΝεκρικοί διάλογοι» κ.ά), Τόλη ΒοσκόπoυλοΛυπάμαι», «Σε ικετεύω», «Ψύλλοι στ’αυτιά μου» κ.ά.). 

Τα τραγούδια που έγραψε καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος κατηγοριών σύγχρονου Ελληνικού τραγουδιού: κοινωνικοπολιτικά τραγούδια, λαϊκά τραγούδια, έντεχνα λαϊκά, ρεμπέτικα, παραδοσιακά-δημοτικά, σατιρικά. Γι αυτό το λόγο, από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως «στιχουργός εφ’ όλης της ύλης». Τα τραγούδια αυτά υπάρχουν σε πάρα πολλές συλλογές τραγουδιών. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και μια μεγάλη συλλογή (ανθολογιία)  με  40 παλιά τραγούδια: «Της ζωής μου τα τραγούδια».

Έχει τιμηθεί επανειλημμένα από την πολιτεία (Υπουργείο Πολιιτισμού, πολιτιστικούς συλλόγους δήμων και κοινοτήτων όλης της χώρας) και τα ΑΕΙ της χώρας (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ.ά) για την προσφορά του στον πολιτισμό. Τα ΜΜΕ έχουν επανειλημμένως προβάλει/δημοσιεύσει αφιερώματα στο έργο του.  Πρόσφατα, έχουν γίνει μεγάλες συναυλίες όπου έχουν παρουσιασθεί κάποιες από τις μεγάλες ενότητες έργων του, όπως η «Καταχνιά» σε σύνθεση Χρήστου Λεοντή, η οποία παρουσιάσθηκε στο Μέγαρο Μουσικής το 1999,  αλλά και μεμονωμένα τραγούδια του σε αφιερώματα άλλων συνεργατών του, όπως η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο το 2001 για το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού», η συναυλία-αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση με τη συμμετοχή πολλών καταξιωμένων καλλιτεχνών που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 2002, η συναυλία για τον Βασίλη Τσιτσάνη, με ερμηνευτή τον Γ. Νταλάρα στο Μέγαρο Μουσικής το 2004 κ.ά.

Επιπλέον έχει εκδώσει 3 συλλογές με τα τραγούδια του:

Κώστας Βίρβος: Μια ζωή τραγούδια – Αυτοβιογραφία», Εκδόσεις Ντέφι, 1985.

birbos mia zoi tragoudia

Κώστας Βίρβος: Λαϊκή στιχουργική ανθολογία», Βιβλιοεκδοτική Αναστασάκη, 1989.
Πράσινα βουνά και χρυσαφένιοι κάμποι. Παραδοσιακά, λαογραφικά, σατιρικά τραγούδια-γεγονότα», Εκδόσεις Γένεσις, 1998.
Κώστας Βίρβος γεννήθηκε το 1926 και απεβίωσε το 2015
4/ 5 stars - "Κώστας Βίρβος γεννήθηκε το 1926 και απεβίωσε το 2015" Ο Κώστας Βίρβος γεννήθηκε το 1926 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Ο πατέρας του, πλούσιος τυρέμπορας,τον έστειλε στην Κοργιαλένειο Σχολή. ...
loading...
Share on Google Plus

Σχετικά με Tromero.eu

Αγαπητοί αναγνώστες, μετά την ανάγνωση του περιεχομένου μην ξεχνάτε να μας κάνετε like. Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας σχετικά με το άρθρο με ευγενικό τρόπο. Η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη. Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας ειναι πολύ πολύτιμη γιά εμάς.Σας ευχαριστούμε