ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Σεβάς Χανούμ Γεννήθηκε στην Δράμα τον Σεπτεμβρίο του 1931 και απεβίωσε το 1990

sebas_xanoum_ermineutria
Η Σεβάς Χανούμ ή Σεβαστή Παπαδοπούλου όπως είναι το πραγματικό της όνομα, ξεκίνησε την καριέρα της στα πάλκα τη χρυσή εποχή του λαϊκού τραγουδιού. Παρ' όλα αυτά, οι ηχογραφήσεις της στη δισκογραφία είναι ελάχιστες, αναλογικά με τα χρόνια που εργάστηκε. Γεννήθηκε στο χωριό Κοκκινόγεια, λίγο έξω από τη Δράμα, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1931. Σε ηλικία 13-14 ετών είχε δείξει ήδη την αγάπη της για το τραγούδι και τραγουδούσε σε διάφορα κέντρα στη Θεσσαλονίκη, παρά τις αντιρρήσεις των γονιών της.

Το 1949 αποφασίζει να φύγει για την Αθήνα, εμφανίζεται στο κέντρο «Ζούγκλα» στην πλατεία Βάθης με Μπιθικώτση & Καλδάρα και κάνει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, το τραγούδι «Όμορφη Πειραιώτισσα» του Κ. Καπλάνη μαζί με τον Τάκη Μπίνη. Το 1951 στου «Τζίμη του Χονδρού» ο ίδιος ο Τζίμης της αλλάζει το όνομα σε Σεβάς Χανούμ για να ταιριάζει με τα ανατολίτικα τραγούδια που τραγουδούσε και παράλληλα διαφημίζει με ρεκλάμες στις εφημερίδες «Τη νέα ανακάλυψη Σεβάς Χανούμ, την ωραία του Πέραν».



Η Σεβάς Χανούμ υπήρξε καλλιτεχνική παρτενέρ, αλλά και ερωτική σύντροφος του Στέλιου Καζαντζίδη. Είναι, ίσως, μια από τις λιγότερο γνωστές τραγουδίστριες που συνδέθηκαν μαζί του. Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι δισκογραφικά δεν συνεργάστηκαν ποτέ. Εμφανίστηκαν, όμως, από κοινού σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης: Στο «Θείο» (πρώην «Ζέφυρος»), στην «Τριάνα» του Χειλά, αλλά και στη «Γρανάδα» το 1955.



Η σχέση τους ήταν σύντομη. Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι μια απ’ τις αιτίες του χωρισμού τους ήταν και η «εξάρτηση» της τραγουδίστριας από τις ουσίες, όπως διαφαίνεται από τις προσωπικές εξομολογήσεις του Στέλιου Καζαντζίδη στο Βασίλη Βασιλικό, που δημοσιεύτηκαν το 1980, στο βιβλίο «Υπάρχω».


kazantzidhs_sebas_xanoum_ermineutes

Τον Απρίλιο του 1987, η Σεβάς Χανούμ τραγούδησε για τελευταία φορά μπροστά σε κοινό, ντυμένη με ποντιακή φορεσιά, σε τιμητική συναυλία διοργανωμένη από τον Όμιλο Ποντίων και την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.


kazantzidhs_sebas_xanoum


Έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαΐου του 1990. 

Η καλλιτεχνική πορεία της Σεβάς Χανούμ καταγράφεται στο βιβλίο «Σεβάς Χανούμ - Η ιστορία μιας τραγουδίστριας», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οδός Πανός το 1992, υπό την επιμέλεια του Μ. Τασούλα.

ogdoo.gr


Σεβάς Χανούμ Γεννήθηκε στην Δράμα τον Σεπτεμβρίο του 1931 και απεβίωσε το 1990
4/ 5 stars - "Σεβάς Χανούμ Γεννήθηκε στην Δράμα τον Σεπτεμβρίο του 1931 και απεβίωσε το 1990" Η Σεβάς Χανούμ ή Σεβαστή Παπαδοπούλου όπως είναι το πραγματικό της όνομα, ξεκίνησε την καριέρα της στα πάλκα τη χρυσή εποχή του λαϊκού...
loading...
Share on Google Plus

Σχετικά με Tromero.eu

Αγαπητοί αναγνώστες, μετά την ανάγνωση του περιεχομένου μην ξεχνάτε να μας κάνετε like. Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας σχετικά με το άρθρο με ευγενικό τρόπο. Η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη. Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας ειναι πολύ πολύτιμη γιά εμάς.Σας ευχαριστούμε